Saltdej/trylledej – figurer og opskrift

Saltdej/Trylledej

Hos os kommer vi ikke uden om trylledej. Det er noget alle kan hygge sig med, og der er faktisk mange muligheder for former og udtryk. 

Denne jul har jeg lavet en ny julekrybbe, svampe og diverse små stager til juletræslys.

Julekrybbe:
Det er anden gang jeg laver en julekrybbe. Den første holder stadig og er mere end ti år gammel! Den er nu gået i arv til min ældste og nyligt fraflyttede datter.
Den nye julekrybbe er helt klart inspireret af Medusa. Jeg vil derfor ikke beskrive den så nøje men blot vise billeder. Disse er blot inspiration til at man KAN lave stort set hvad man har lyst til med trylledej.

        

Som du kan se, er der flere muligheder end man lige skulle tro med saltdej (trylledej). Det eneste man skal huske på er, at dejen ændrer sig en smule når den bliver bagt. Sørg for at sætte støtte ind i dejen hvis du vil sikre at figuren har højde og skal kunne blive stående, hvis figuren har lang hals el.lign. Det kan f.eks. være nogle træ blomsterpinde eller elefanttråd, figuren formes udenpå. Julekrybbens figurer er ca. 10 cm. høje, opretstående og har tre stk. blomsterpinde inde i figuren. Efter at figurerne er blevet bagt, lakeret og malet har de fået filtpuder i bunden – den slags puder man sætter under møbler, skåle, potter m.m. 

Svampe:

De her svampe er super lette at lave. Filtpuden i bunden er klippet op i siderne og fremstår lidt hakkede så de ligner rødder på svampen. 

Tril dejen i en cylinder og sæt svampe hovedet på toppen, den “limes” på med lidt vand og trykkes fast i samlingen med en kniv, glat efterfølgende samlingen.

Svampenes form er et glimrende eksempel på at de tager deres egen form under bagningen. De bliver lidt “skæve” hvilket jo er med til at skabe et mere levende udtryk.

Nisser:

Faktisk begyndte jeg at lave disse nisser for mere end 10 år siden. Dengang sammen med nogle helt små poder på bare 2-3 år. Næserne blev sat på nissen, som dengang var cylinderformet. Senere kom der fødder på og nu ser de altså ud som disse.

Nisserne formes først som kugler der er let cylinder formet i toppen. Skægget formes med en kniv og evt. overskæg “limes” på med vand, næsen limes på efterfølgende. Hatten er en fladrullet trekant som samles bag figuren og glattes i samlingen. Hatten har forskellig facon, alt afhængig af længde og drøjde. Den limes også på med lidt vand. Fødder sættes på til sidst, disse limes også let med vand og glattes i samlingen. Bages som små figurer, lakeres og males. Jeg har ikke givet næsen farve, dejen får en let gylden farve, der let kan give sig ud for alm. hudfarve. 

Nisser med lysholder:

  

Den her nisse har fået sat en lille lysholder i toppen af huen inden figuren blev bagt. Du skal sørge for at holderen placeres så lyset står lige op, og at der ikke kommer noget i vejen for at lyset kan komme i holderen. Lysholderne kan købes i Panduro Hobby, og kan fås i forskellige størrelser. 

Konfekt:

Disse figurer er “lige ud af landevejen” at lave. Husk at lave hullet i midten af figuren med en strikkepind str. 2-3, brug lidt vand til at glatte hullets sidder. Figurerne ændrer en smule form når de bliver bagt, de bliver lidt mere “runde” i formen. 

Jeg har samlet dem på ståltråd m. perler m.m., men har du lidt anden slags pynt der kan trådes kan det sikkert også bruges. Hovedsagen er at det falder i din smag. 

Opskrift saltdej/trylledej

5 dl. discount mel, 3 dl. dyr mel, 3 dl. fint salt, 3 (4) dl. varmt vand, 2 spsk. madolie – ikke olivenolie, bare noget billigt olie.

Bland mel og salt grundigt. Tilsæt 3 dl. vand og olie, og ælt dejen godt igennem. Den skal være glat og smidig, kom mere vand i hvis dejen er tør og smuldrer. 

Det er vigtigt man blander dyr og billig mel. På den måde sikrer man det bedste resultat.

Dejen skal hvile en times tid i en plastpose, eller i en beholder m. låg, på et køligt sted på køkkenbordet. Dog IKKE i køleskabet, det er for koldt!

Mens der modeleres, opbevares den resterende del af dejen i beholder eller pose. Dejen tørrer og bliver mindre smidig at arbejde med hvis den står ubeskyttet.

Er der børn med i aktiviteten skal du være opmærksom på, at dejen tager en del fugt fra barnets hænder. Børn bruger længere tid på at forme ting, og eksperimenterer nok også lidt mere. Dejen må derfor gerne være lidt tør når barnet går i gang.

Brug lidt vand når du skal “lime” dele på figuren, eller hvis en fold eller revne skal glattes lidt. Tryk fast og glat med en kniv.

Tip! Har du en idé om at din figur skal bære eller holde noget der ikke er fremstillet i trylledej, f.eks. briller fremstillet af ståltråd, er det vigtigt man stikker dem/det på plads i den friske ubagte figur. Ståltråd eller pynt af keramik/ler kan godt tåle at komme med i ovnen, men det kan materialer af stof, træ eller filt IKKE. Disse materialer skal limes på figuren efterfølgende bagning med en egnet lim.

Eksempler på egnet værktøj

kniv med rund forende, blomsterpind med spids og flad ende, ståltråd af forskellig tykkelse og farve, elefanttråd, blomster pinde af træ, knivtang, hvidløgspresser, klejnekniv, paletkniv …..og andet du kan se kan være egnet til at forme og give udtryk.

Man behøver ikke købe en masse udstyr, det meste kan man finde i de fleste køkkenskuffer eller i værktøjskassen.

Bagetid

Store figurer – som mine figurer i julekrybben, skal have tre til fire timer ved 150 grader i ovnen (ikke varmluft)

Små figurer skal have to til tre timer ved 100 grader. 

Da der ikke er nogen ovne, der varmer fuldstændig ens må man prøve sig lidt frem. Hold øje med figurerne, de er gyldne og tørre at se på når de er færdige. Noget skal måske have lidt længere tid, andet lidt mindre – prøv dig frem.

Dekoration

Figurerne skal lakeres inden dekorering. Jeg bruger en lak specielt til trylledej (kan købes i Panduro Hobby). Du kan bruge andre former for lak, de skal bare være oliebaserede. Der er dog en risiko for at de ikke forsejler figurerne lige så godt som den lak der er specielt fremstillet til trylledej. Min erfaring er, at figurerne er lidt mere tilbøjelige til at tage fugt til sig end ellers ved brug af anden lak. Tørretiden kan man se på lakkens beholder + lufttemperatur. Når lakken er tør maler jeg figurerne med vandbaseret maling som f.eks. Pebeo Deko mat eller blank – også fra Panduro Hobby. Pebeo kan sagtens blandes indbyrdes, det giver et større farvespekter og muligheder. Det betyder at man ikke behøver at købe et utal af forskellige farver, men kan nøjes med at købe nogle tomme små beholdere til opbevaring af de nye blandinger. Penslerne bør have forskellig form og størrelse – alt afhængig af hvad man skal male af mønstre og udtryk. Når malingen er tør, kan man lime filt eller andet på figuren.

Opbevaring

Figurerne må ikke stå hvor de kan suge eller få fugt på sig! Sker det, revner og smuldrer figuren.

Når figurerne skal pakkes væk, pakker jeg hver enkelt figur ind i et stykke køkkenrulle og opbevarer dem i en lufttæt beholder i et tempereret rum. Jeg har figurer der er mere end 10 år gamle, det eneste der afslører deres alder er figurernes design.

Reklamer

16 responses to “Saltdej/trylledej – figurer og opskrift

 1. De er simpelthen så fine! Og flotte! Jeg får mod på at prøve og tænker at mine børns julegave til bedsterne skal være hjemmelavet julepynt til træet af trylledej:)

  • Hej Rikke

   Dejligt at høre 🙂 Jeg tænker at udvide lidt i år, så hold øje hvis du har brug for inspiration, eller sig til hvis du har brug for tip. Der er ikke noget som at hygge med at skabe julegaver sammen med børnene. Helt specielt 🙂 God fornøjelse.

 2. Hejsa:) Jeg er ikke begyndt endnu. Faktisk er jeg helt “grøn” så jeg aner ikke hvor jeg køber maling, lak og hvad slags maling osv.
  Jeg har læst du bruger Pebeo deco mat fra Pandurp
  , men kan ikke finde den på deres hjemmeside ( hvad slags maling er det spørger den uerfarne) kan man bruge alle slags maling? Jeg har ikke brugt sådan maling før, så kender slet ikke forskel på dem og hvor de købes osv.
  Jeg vil gerne have en del forskellige farver- så børnene kan male julegaver og andet sjovt og så nogle til mig selv så jeg kan lave de tre visemænd som minimum.

  Kan du hjælpe med hvor mange farver og hvilke og hvor jeg kan købe dem. (Ifht dine visemænd)

  Og hvad med lak?

  På forhånd mange tak:)

  mvh. Rikke

  • Hej Rikke
   Vi skal alle starte et sted, og så er det jo herligt at der er nogen der allerede har gjort sig nogle erfaringer, så vi ikke alle behøver opfinde den samme dybe tallerken 🙂

   Jeg har lige været inde på Panduros hjemmeside og kan se der er behov for nogle opdateringer.
   Malingen jeg bruger til trylledej kan du finde på http://www.pandurohobby.dk
   Søg efter hobbylak, så dukker der en masse farver op. I princippet kan du godt bruge almindelig plasticmaling, men det bliver for dyrt at blande farver på den måde, og hobbylakken er ret drøj i brug. Jeg maler i to tynde, men dækkende, lag. Jeg fortynder ikke med vand, men bruger den som den er.
   Et lille tip er at købe grundfarver som hvid, sort, rød, grøn, blå, gul. Ud fra disse kan du faktisk blande alle farver selv. Jeg har altid nogle store bøtter hvid stående. De er helt uundværlige, når man blander farver selv. Panduro forhandler små plastikbeholdere til malingen, netop til dette formål. Ellers kan det betale sig at købe farverne på tilbud. Panduro sælger ofte ud af farverne i små kasser med 6-10 farver i.
   Selve saltdejs beskyttelseslakken, hedder Protective Varnish – beskyttelseslak. Brug søgefunktionen, tast beskyttelseslak så dukker også denne op 🙂
   Jeg vil anbefale at du maler med nogle pensler der ikke er alt for store. Et par stykker med flad og et par med runde børste hoveder er fine. Dem kan du sagtens finde i Søstrene Greene, hvor de er meget billigere. Tag dem der er beregnet til akrylmaling. Børn kan godt være lidt hårdhændede i brugen af penslerne, og disse pensler er faktisk ganske udmærkede.

   Husk at den dej børnene skal lave figurer af, godt må være mere tør end normalt (tror jeg har skrevet det i et af mine indlæg). Børn har tendens til at sidde og rulle og forme dejen mellem hænderne i længere tid end voksne gør. Fugten fra hænderne vil gøre dejen blød og smidig. Får de en dej, som vi normalt bruger, vil den blive for blød og bare klaske sammen hele tiden. Rigtig træls.

   Skriv bare igen, hvis du har flere spørgsmål 🙂

   …og god fornøjelse

  • Glemte helt, at du også spurgte efter farverne til de tre vise mænd. Hmmm den var værre. Jeg brugte hobbylack fra Panduro. (jeg har lagt et par links ind i mit seneste indlæg) Men lige hvilke farver jeg brugte, er lidt sværere at svare på, fordi jeg blander de fleste farver ud fra grundfarverne.

   Tænker du skal bruge hudfarve, en lys brun eller brun (du kan altid gøre den lysere med hvid), hvid, sort, guld, blå, rød, gul. Med disse farver kan du blande lilla, orange, grøn, lyserød, pink m.m.

   orange: gul/rød
   lilla: rød/blå evt. meget lidt gul
   grøn: blå/gul (hvis du vil have en mere turkisgrøn farve, skal du have lidt gul og hvidt i)
   pink: rød/gul/hvid

   Prøv dig frem med nogle dråber maling og et stykke papir 🙂

   Håber du finder ud af det…ellers må du sige til.

 3. Hej Rikke og Kris.
  Det er som om at i har siden for jer selv.
  I er de eneste der skriver her på siden.
  Må jeg være med?

  • Hov ….Hej Liva 🙂

   Du skal være så hjertelig velkommen. Dejligt at høre du har haft gode erfaringer med trylledejs figurerne. Det er en rigtig hyggelig beskæftigelse. Har du lavet andet der kunne være sjovt at afprøve?
   For tiden løber jeg lidt stærkt, jeg kan bedst lide når alt er klappet og klaret inden første søndag i advent eller 1 dec. 🙂
   Så kan december bruges på at tænke nye tanker, nyde det ungerne og jeg har fået skabt, tage mig god tid til juleindkøb/gaver og julens spiselige hyggerier 😉

   Det skal ikke afholde så ikke helt afholde én fra at afprøve nye idéer. Jeg skal blandt andet have lavet nogle julekort. Tænker de både skal sendes ud, men også bruges til værtinde gaver her i julemåneden. Er det også noget for dig? Så kig med her på bloggen. Tænker jeg har noget klar næste weekend 🙂
   God Weekend
   Kris

   • Hej begge to

    Jeg kan slet ikke tage ejerskab på siden:) jeg er en ydmyg nybegynder der søgte råd og fandt denne spændende side. Jeg har faktisk fået lavet julegæs de 3 visemænd og min pige på 4 har lævet julegås og nisser og alt muligt andet. Nogle mangler at blive malet endnu med det kommer 😉 Det var så stor en hjælp med vejledningerne ( skåret helt ud i pap)
    Rigtig god jul til jer

 4. Jeg har selv været i gang med at lave de tre vise mænd.
  Jeg har også lavet Jesus barnet i kryben.
  Det er meget sjovt når det lykkedes.

 5. Pingback: Oh My Baby .tips » Aftryk med 3D Gipsafstøbning, hjemmelavet·

 6. Merely a smiling visitor here to share the adore , btw outstanding style. Audacity, more audacity and always audacity. by Georges Jacques Danton. fddkedacdbaf

 7. Pingback: Oh My Baby .tips 3D Gips aftryk, hjemmelavet afstøbning » Oh My Baby .tips·

  • Hvor fint Louise. Altid dejligt at se opskriften holder, og at der kan laves meget mere end udstiksfigurer med trylledej 🙂 Jeg planlægger lidt nye nisser i år, en anden form end tidligere.

 8. Pingback: Oh My Baby .tips Aftryk i trylledej » Oh My Baby .tips·

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s