Æbletærte med vanille/kardemomme sirup

Denne tærte egner sig til ethvert kaffebord på alle årstider. Den er super med nedfaldsæbler, bare de er lige efter din smag.

Æbletærte med vanille/kardemomme sirup

Tidsforbrug: 1 3/4 time

Mørdej:

  • 300 g. hvedemel
  • 150 g. stuetempereret smør
  • 100 g. flormelis
  • 1 æg str. L
  • Vanillekorn fra en flækket stang vanille.

Skrab vanillekorn fri af den flækkede vanillestang. Bland kornene med en smule flormelis, brug kniven til at findele kornene i sukkeret. Smid ikke vanillestangen ud, den skal bruges til siruppen!

Mel og smør blandes og smuldres. Flormelis, æg og vanillekorn tilsættes. Ælt dejen godt så den bliver glat. Pak dejen ind og stil den på køl i ca. 1 time.

Sirup:

  • 3 dl. vand
  • 150 g. sukker
  • 4 kardemommekapsler
  • den “rensede” vanillestang

Kom ingredienserne i en gryde og bring det hele i kog. Skru ned og lad væsken simre til den har samme konsistens som tyktflydende honning. Rør lidt i væsken ind imellem for at få vanillestangen til at slippe de sidste korn og smag. Sluk for blusset og lad gryden stå.

Æbler:

  • 5-6 store æbler – ikke for søde, der må gerne være en vis syre i æblerne efter min smag.
  • Lidt citronsaft

Skræl og udkærn æblerne. Skær æblerne i både, som skæres i tynde skiver. Læg æblerne i en skål og kom lidt citronsaft over så de ikke bliver brune.

Tip! Hvis du kan lide kardemomme, kan du male to-tre kapsler med to-tre spsk. sukker i en elektrisk kaffekværn. Kom blandingen over æblerne og lad det trække med citronsaften.

Så er du klar til at forme tærten….

Rul halvdelen af dejen ud, på et meldrysset bord, så den passer i en tærteform. Kanterne skal være dækkede også.

Læg æblerne i så de ligger i en tæt spiral fra kanten og mod midten. Hæld siruppen  over, sørg for at dække alle æblerne.

Rul den sidste halvdel ud enten som et låg der dækker hele tærten, eller skær låget i strimler som lægges i gittermønster over tærten. Lægger du låg på tærten, skal du huske at stikke huller i låget så dampen kan slippe ud mens tærten bager. Du kan bruge små udstiksforme og bruge de små “kager” til pynt på låget.

Bag tærten i en 190 grader forvarmet ovn i 15-18 minutter. Tærten skal være jævnt gyldenbrun.

Servér tærten med en klat flødeskum, vanilleis eller cremefraiche. Kan spises både lun eller kold.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s