Acryl maling – mal på lærred

Jeg har en svaghed for at male, og jeg kan allerbedst lide at male med acrylfarver.

De kan være en smule “døde/flade” at se på, men her kan man sagtens bruge teknikker til at bringe mere liv i motivet.

Jeg giver her nogle eksempler på billeder, jeg har malet igennem årene.

Det her er malet på et stort lærred, og er to fotos jeg har sammensat. Farverne har jeg selv valgt.

Jeg startede med at finde finde motivet, i det her tilfælde som sagt to sammensatte fotos. Herefter ridsede jeg groft billedet på lærredet med en blyant. Dette for at finde ud af hvor jeg skulle påføre tekstiler og lignende, som er med til at skabe liv i motivet. Man kan sagtens gøre det endnu mere end jeg har gjort, men jeg er egentlig ganske godt tilfreds med resultatet, som nu hænger i min stue.

Se her. Ved øjnene har jeg limet tyl, ja ganske almindelig tyl….farven er ligegyldig, den bliver jo malet over. Tyllen skaber en effekt som ligner fiskeskæl.

Farverne er duppet på. Jeg har brugt en stor, rund pensel med stive børster. Penslen er duppet lige på. Det tager lidt tid, for farverne skal tørre mellem lagene. Tørretiden det ene sted kan så bruges på at arbejde et andet sted på maleriet 🙂

Jeg limede desuden både avispapir og toiletpapir på billedet. Det skal også tørre helt inden man maler på det. Det skabte lidt liv i vandet omkring fiskene, og desuden også omkring munden på den store fisk.

Ved den lille fisk brugte jeg en lidt anden maleteknik. Ved finnen har jeg trukket farverne ud ved at børste den friske maling. Jeg brugte en pensel som er lidt blødere i hårene, og som har en lidt bredere og fladere børste. Se her. Her arbejdede jeg nænsomt mellem lagene i den friske maling. Vær forsigtig, lad lagene tørre lidt, det skulle nødig blive til en “brun” klat.

På den lille fisk har jeg også duppet malingen på. Læg mærke til hvordan de lyse farver træder frem i billedet og de mørke ligesom lægger sig ind bagved. Det skaber dybde i billedet. Det samme gælder når man lægger varme og kolde farver på motivet.

Varme farver er f.eks. røde, gule, brune, gyldne farver. Kolde farver er f.eks. blå, grå, lilla farver. Disse kan ændre karakter, f.eks. hvis man blander blåt i rødt, det giver en kold lilla hvis der er overvejende blåt og hvidt i farven. Hvis du derimod blander mere rødt og gult i får du en violet farve der er mere varm. Prøv dig frem, du får hurtigt en fornemmelse for hvilke farver der giver hvad.

Jeg kan desuden godt lide at male med guldfarve, kan bare godt lide effekten. Prøv at se ovenover og nedenfor.

Jeg fører desuden motivet om kanten på lærredet også. Dette gør at jeg ikke behøver sætte en ramme på billedet, men sagtens kan hænge det op som det er.

Det næste billede jeg vil vise er et motiv af min søn. Igen har jeg taget udgangspunkt i et foto. Dette foto har jeg manipuleret i et billedbehandlingsprogram, hvor jeg fremhævede de kolde farver. Effekten gjorde at skyggerne, i ansigtet, trådte rigtig tydeligt frem. Fremgangsmåden er den samme. Motivet tegnes groft op på lærredet, og de steder jeg gerne ville have fremhævet og skabt liv omkring, har jeg forarbejdet med pålimet papir, speciel spartelmasse m.m., som bruges til dette formål (kan købes hvor man køber acrylmalingen). Til at male med har jeg brugt pensler og svampe (Tip! man kan også bruge éngangsklude rullet og bundet sammen).

For at fremhæve øret, har jeg malet med hvidt og med en fin pensel trukket enkle linier op med en klar rød. Det indre øre har jeg malet med en rosa farve. Den røde farve lyser op, men ikke for meget, når man står på afstand af billedet bliver linierne trukket op.

Her er øjet malet med blåt. Blå er mørkere en rosa og vil derfor syne dybere i motivet. Her er den røde igen brugt til at skabe liv og kant.

Ved hage og mund har jeg duppet malingen på over flere omgange. Den blå skaber dybde, hvid og rosa lyser op og fremhæver. 

Halskæden er bygget op med spartelmasse og formet let, det samme gælder vedhængene i de øvrige mindre halskæder. I det her billede har jeg faktisk kun brugt en lille bitte smule guld, her er sølv den farve der hersker. For at kæden ikke skulle blive for “flad” at se på, har jeg brugt rød, guld, sølv og blå. Jeg har brugt farverne til at skabe form og dybde i kæden.

Planterne/træerne i baggrunden er dels penslet dels duppet på. De bliver lette at se på, når der kun lige duppes.

Det sidste billede jeg vil vise er abstrakt. Jeg er superelendig i denne genre, men en underviser viste mig hvordan jeg kunne komme udenom dette 🙂

Du skal finde et ugeblad frem. Find et billede du kan lide formerne i, det skal være godt for dine øjne. Nu tager du et stykke hvidt papir. Klip en rektangel eller kvadrat ud i midten, formen afhænger af den form dit lærred har. Nu lægger du papiret over det foto du fandt i ugebladet. Find et motiv du kan lide formerne i. Farverne og motivet er egentlig ligegyldigt. Du skal nu tegne konturerne op på dit motiv. Prøv dig lidt frem. Find dine yndlingsfarver, pensler, spartel og svampe frem. For at skabe lidt “drama” i billedet limer du forskellige materialer på lærredet og overmaler det hele med hvid plastikmaling (gerne en vægmaling). Lad tørre og du er klar. Start med at tegne konturerne op igen, og så er det bare med at komme farve på. Husk mørke farver lægger sig “ind” i billedet og skaber dybde, lyse lægger sig “frem” i billedet og toner ud.

Her er mit maleri. Faktisk er det et foto af et lille havebord, stol m. koskind på og et lille træ med blade der hænger ud over og frem i motivet. Det kan man ikke se vel? 🙂

Du kan også bruge en anden teknik. Find et lærred frem, lim papir og andet på lærredet. Lad tørre. Find  dine yndlingsfarver frem. Pensler, svampe, og blyant eller strikkepind skal du også bruge.

Med let hånd “hælder” du farve på lærredet, farverne må gerne lægge sig ind over hindanden. Du skal dog passe på ikke at komme for store mængder på lærredet. Nu tager du et stykke papir og lægger over lærredet, pres let og tryk med fingrene her og der. Træk papiret af stille og roligt. Kig på farverne og formerne. Hvor kan du trække streger, hvor kan du duppe med en svamp. Er der noget der ligner en kendt form, et hjerte, et dyr, en plante, en ting ….hvad som helst. Du skal ikke tegne det op, kun ridse med en strikkepind. Lad tørre og se på motivet igen. Prøv dig frem.

Øv dig eventuelt på små stykker papir. Disse kan bruges som lykønskningskort, så de er ikke spildte 🙂 Lim dem på dobbelt karton og de er lige til at komme i kuvert og bruge.

Reklamer

4 responses to “Acryl maling – mal på lærred

 1. First off I would like to say terrific blog! I had a quick question which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear
  your thoughts before writing. I have had a hard time clearing my mind in getting my ideas out.
  I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted simply just trying to
  figure out how to begin. Any ideas or tips? Kudos!

  • Hi
   This blog was kind of a thing for me. It got started very slowly and the design where changed often. I had to make sure that the blog had a easy to explore and understand design. My advice to you is not to think to much, just do. Find yourself a theme. Why do you want to create a blog. Is it about yourself or do you want to share ideas with the puplic? Mine is about creativity and my thoughts in the proces. Did this help you? Otherwise – do write again. Thanks for your kind words
   Kind regards
   Kris

 2. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any points for rookie blog writers? I’d genuinely appreciate it.

  • I can tell you what I did. First of all – the blog idea. What do you want to share with the rest of us. Next and at least as important – the design. Get a design that is easy to get to know, be comfortable with. Know you have to practice, and it gets easier real quick.
   Writing has always been easy for me. I´m always doing a little research, I´m thinking thought of what is on my mind, can I get others to unleash their own ideas and be creative or take an idea and work with it and even get it to a higher level. That would be great. What I´m saying is that you have to do it for yourself, it has to mean something too you.
   I started this blog last year, and I have to say the first six month was some quiet month. I had no readers at all, apart from my private friends. Hmmm, I continued undeterred. The blog was my way to empty my head for ideas. The last three months is a different story, and that is great to. I still change the design a bit, changing pictures, colors, background and so on. That is for me, I get easily bored. My blog is all about simplify creating things. I just want to show that it does´nt have to be expensive and that we all can use what all home often contain and within your reach.
   Remember to put tags on your posts. When using search methods your posts are getting more hits, that will get your blog more public.
   Can I see your blog? I wish you much fun and good luck with your blog.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s