Blæksprutte på tre måder

Her i huset kan vi godt lide middelhavs retter, specielt alt godt fra havet går rent hjem.

I weekenden har vi hygget med blæksprutter på tre forskellige måder. Rene lækkerier og overhovedet ikke svære at lave. De fleste fiskehandlere har blæksprutte i sortimentet, oftest på frost, men det er faktisk helt fint, for det gør at kødet bliver “modnet”. Har man ikke en velassorteret fiskehandler i nærområdet, så smut ned til den lokale asiatiske købmand. Her kan man helt sikkert finde forskellige slags sprutter. Hvad smager blæksprutte så af? Udover at have en lidt blød konsistens, så smager de egentlig bare af fisk og hav. Men er du modig, og vil prøve noget nyt, er disse tre retter fine på et tapas bord, og ellers kan de sagtens stå alene som en forret hver især. Tjek dem ud 🙂

IMG_3952

 

Tapas anretning – tre gange blæksprutte og en lille let salat 🙂

 

 

 

 

 

 

Friturestegte blæksprutteringe med citron og aioli                                                          Calamares fritos con limon y aioli

Normalt ville jeg jo have lavet en beignet dej på hvedemel, men da det her er en glutenfri udgave har jeg to andre forslag – begge to udmærkede alternativer, og noget hurtigere at gå til.

Det skal du bruge til 4 personer (indgår retten i en tapas anretning rækker den til 6 pers.)

  • Glutenfri majsmel eller fintmalet mandelmel. Majsmelet bliver mere sprød end mandelmelet, men begge fungerer fint.
  • 1 -2 æg – pisket
  •  3 dl. Koldpresset rapsolie
  • 500 g. sepiablæksprutte – skåret i grove skiver, ca. 1 cm.
  • 1 citron
  • God mayonaise – gerne hjemmelavet, smagt til med hvidløg og evt. chili.
  • En let salat af f.eks. romaine, tomat, squash og løg.

Start med at skære en let salat til. Gør derefter et fad klar med citronbåde og en skål aioli.

Bruger man friske sprutter, skal de skylles og duppes tørre inden man skærer den i skiver. Pisk æggene og hæld massen i en dyb tallerken. På endnu en tallerken hældes majs eller mandelmel. Start med 1 dl., man kan altid hælde mere op. På endnu en tallerken lægges fedtsugende papir. Vend først sprutterne i æggemassen, så i melet. I en gryde varmes olien op. Den skal være godt varm. Kog nu sprutterne i olien til de tager farve. Læg dem på det fedtsugende papir.

Anret på et fad med citron og aioli. Serveres med det samme sammen med salaten.

IMG_3954

 

Disse sprutter er vendt i majsmel og æg. Lækre saftige og sprødstegte.

 

 

 

 

 

 

Blæksprutte med løg                                                                                    Pulpo con cebolla

Ingredienser til 4 pers. (…eller 6 hvis retten indgår i tapas)

  • 500 g. blæksprutte (jeg brugte nogle små banditter)
  • 2 dl. olivenolie – af den koldpressede slags
  • 750 g. løg – gerne blandet, skåret i tynde ringe
  • 2 knuste laubærblade
  • 2 fed hvidløg
  • salt og peber
  • Saft fra 1/2 citron …og både
  • friskhakket persille

Sprutterne skylles og duppes tørre. Skær dem i mundrette stykker.                                                                                             Olivenolie varmes i en gryde, og sprutterne brunes heri. Så skal de skiveskårne løg i, de skal kun lige tage farve ikke mere. Krydr retten med de knuste laurbær, presset hvidløg, og smag så til med salt og peber.                                                                                      Læg låg på gryden, skru ned for varmen, og lad retten simre en lille times tid. Det er sådan med sprutter, at de skal koge et stykke tid for at blive møre. De starter ud med at blive seje, og så bliver de møre. Man kan teste med en gaffel, den skal kunne gå lige gennem kødet. Rør i gryden engang imellem.

Anret retten på et stort fad, drys med hakket persille og omkrans det hele med citronbåde.

IMG_3953

Blæksprutte og tomater                                                                                  Sepia con tomate

Ingredienser til 4 pers. (…eller 6 hvis retten indgår i tapas)

  • 500 g. sepia blæksprutte skåret i mundrette stykker.
  • 1 løg – skive skåret
  • 2 fed hvidløg – hakket
  • 6 – 7 modne tomater – skåret i tern
  • 2 dl. hvidvin
  • 2 dl. vand
  • salt og peber
  • 1 tsk. tørret timian
  • 1 dl. oliven – blå, kan udelades
  • oliven olie til at stege i

Find en god mellemstor gryde frem. Varm olien, og brun sprutterne. De skal bare brunes ikke mere. Tilsæt løg og hvidløg, og steg dem klare. Så tilsættes de hakkede tomater, rør rundt, tilsæt hvidvin og vand, og smag til med timian, salt og peber. Lad retten simre ved lav varme i 10 min. Smag til igen.

Anret på et fad – drys med kryddergrønt.

IMG_3955

Velbekomme 🙂

 

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s