Renoveringsprojekt…. hmmm

Nogle gange kan jeg have en tendens til at komme lidt på gyngende grund i valg af projekter.  OK, det gælder gerne alle mine renoveringsprojekter, for jeg har det med at få en idé og forfølge den uanset mine erfaringer, viden eller evner på området. Det er jo også bare nogle små bump, der skal overvindes med lidt råd fra fagpersoner og andre platforme. Nu er det så, at jeg har sat mig for at renovere noget jeg aldrig har prøvet før ……. en campingvogn!! Dette indlæg bliver løbende opdateret, og er et projekt, som jeg meget gerne vil have færdigt inden november.

Pyyyha Bare ved tanken får man næsten sved på panden. Nu er det sådan, at jeg altid gør mit forarbejde. Jeg lægger et budget ud fra hvad jeg tænker der skal gøres, hvad jeg kunne tænke mig, og hvilke materialer jeg kan bruge (her bruger jeg gerne alternativer) Det næste er planlægningen. Hvad skal gøres først? Kan noget genbruges, sælges eller skal det bare skrottes. OG OG OG vigtigst af alt!! Hvor meget vil man investere? Hvordan kommer man i mål med sit design, hvad kan lade sig gøre, hvilke materialer er brugbare, hvilke er no go?

Jeg har besluttet at genbruge så meget som muligt, men lige give det en update til dette årti, sælge det jeg ikke selv skal bruge, og skrotte det der virkelig ikke kan sælges eller genbruges. Det sidste viste sig ikke at være ret meget, faktisk var det kun et virkelig gammelt gulvtæppe, nogle godt brugte lamper og nogle plader der var flækkede. Det der kommer ind på salg geninvesteres i vores fremtidige sommerresidens. Sommerresidens er nøgleordet! Hvad har vi behov for? Vi skal bruge vognen tre uger om året, dette under sydens sol, så vi kommer ikke til at opholde os i vognen andet end når vi sover.

Vores plan bliver derfor denne

  1. Sofagruppehynderne sælges. Reservedele til campingvogne er dyre, så man kan gøre nogle gode kup eller sælge stort set alt på diverse platforme. Alt hvad der kommer ind geninvesteres i renoveringsprojektet.
  2.  Etablere faste sovepladser i den ene ende, og ophold/soveplads i den anden.
  3. Køkkenet renoveres til en lidt anden funktion, uden dog at fjerne hverken komfur eller vask.
  4. Gulvet får ny belægning.
  5. Væggene får en omgang maling
  6. Lågerne friskes op, evt. nye håndtag.
  7. Der skabes plads til tøj og sko opbevaring.
  8. Nye gardiner og lamper.

Vi har aldrig ejet en campingvogn før, men altid camperet i teltvogn. Valget er faldet på en Hobby 450 de luxe fra 1985. En veteranmodel som vores forsikringsselskab så pænt sagde, som det ikke gav mening at forsikre. Never mind that! Vognen er nemlig i tip top stand. Alle lister er fine, alt er tæt, og der er meget lidt reparationsarbejde – en lille revne i en yderrude skal limes, og en flænge i opbevaringskasse foran skal udbedres. MEN selve vognen er helt som den skal være.

IMG_5121

Man bliver da helt glad af de brune farver ikke? 🙂 🙂

Her er et lille udsnit af de oprindelige siddegrupper

IMG_5125

De var faktisk i så fin en stand, og blev da også solgt ret hurtigt sammen med nogle gardiner, der heller ikke skal med på vores ture. Win Win – nogle der er blevet glade og har sparet en del kroner, for det er nogle dyre banditter sådan nogle hynder, og jeg har fået nok til at geninvestere i nye madrasser til de kommende senge.

Selve renoveringsprojektet

Nu er det ikke sådan, fandt jeg ud af, at man bare kan slå op på en eller anden side og se hvordan man skal renoverer en campingvogn trin for trin når vi taler om at male og forny eksisterende vægge og gulv. Der er masser af “hiv det hele ud og start forfra”, men det er ikke vores projekt.

Start fra en ende af. Afmonter eller fjern både det der ikke skal genanvendes, men også det der skal, og gør plads til selve renoveringsarbejdet. Planlæg hvad der skal gøres først. 1. Vognen rengøres. Vask al inventar og vægge med malerens. De fleste af disse produkter er ganske drøje i brug og kan i meget fortyndet form bruges som almindeligt rengøringsprodukt. Støvsug grundigt. Nu har man et overblik over hvor og hvad der skal gøres. Det er også en god måde at lære sin vogn at kende. Er der svagheder, utætheder, skal noget limes og gøres fast osv. Skriv alle disse ting ned, så du husker at få dem fikset undervejs i projektet og i den rigtige rækkefølge. Det er rigtig træls at opdage noget der skal spartles eller limes netop som man når frem med pensel og maling!

Vi har fjernet en varmeovn, hvilket har efterladt et hul i gulvet. Hvordan sådan en fætter lukkes til igen, kan jeg ikke lige læse mig frem til, så det bliver på vores måde… så må vi se om det holder. Det er skrevet på to do listen INDEN der skal lægges nyt gulvbelægning.

Næste trin er væggene. Man kan som sagt vælge at fjerne beklædningen og sætte nyt op, men det vil blive alt for bekosteligt, og er slet ikke nødvendigt i vores vogn. Vi har bare en ret kedelig firserbeklædning, som nogle steder lige skal have en tur med noget plastisk spartel. Jeg har brugt ret lang tid på at finde ud af hvad der er klogt og mindre klogt at gøre i en campingvogn. Man skal huske at vi har med et lukket rum at gøre, der i nogle perioder står meget varmt, andre ret koldt, men altid udendørs. I hvert fald i vores tilfælde. Det vil sige, at der kan opstå kondens, og det er ikke godt på sugende materialer. Dels slår det sig, men der kan også opstå råd og svamp. Jeg søgte først råd ved campingvognsforhandlere. Deres værksted måtte da have noget viden jeg kunne anvende…. not! Enten ville de ikke dele ud af deres viden, eller også er der bare ikke nogen der har haft lyst til at kaste sig over et lignende projekt, og søgt den samme viden før. Næste trin var nettet. Heller ikke her var der den store hjælp at hente, indtil jeg faldt over nogle amerikanske gør det selv projekter udi renovering af campingvogne. Pinterest har været en god kilde til viden. Så har jeg brugt ekspertisen i det lokale byggemarked. Der går nogle fagfolk rundt der virkelig kan tænke ud af boksen. Fedt, for så har jeg kunnet spare nogle penge…. slet ikke ilde 🙂

Det næste jeg skal i gang med er at slibe væggene let – korn 80 – 120 er fint. Slib på afvaskede helt tørre flader før malearbejdet. 1. Fedt og snavs fjernes og slibes ikke ind i væggen ved afvaskning, samt det sikrer vedhæftning af grunder. 2. Let slibning af overflader gør at hæftegrunderen bliver hvor den skal. Så skal afdækkes, på med malertape der hvor det giver mening, og så kan der grundes. Jeg har valgt en primer/vådrumsgrunder fra Flügger. Der er valgt en vådrumsgrunder, da den indeholder noget anti skimmel og svampemiddel, samt en vanddampspærre, og altså ret godt i forholdt til at der kan opstå kondens i en campingvogn. I følge fagmanden skal der kun et lag på inden maling, så det er det vi holder os til. Jeg bruger også grunderen på andre overflader som laminatvægge og låger. Her er det udelukkende for at sikre optimal vedhæftning af den maling der skal ovenpå.

Varmeovnen er fjernet, hvilket har efterladt et hul i gulvet… under pladerne. Spændende hvad jeg får ud af det hmmmm.

IMG_5231

Gulvtæppet er fjernet, og et fint lyst ubehandlet trægulv er kommet til syne. Fantastisk at se at gulvet efter mere end 30 år stadig er så flot! Jeg har tænkt mig at lægge et vinylgulv. Det er både slidstærkt og kan tåle varme og fugt. Det jeg har i tankerne bliver lige i øjet. Vent og se.

Et lille view til et netop rengjort køkken. Der skal en plade over komfur og vask. Her er jeg lidt i tvivl om valg. En fagmand må ind over, for jeg er ikke sikker på at det ene valg er gangbart, mens jeg ved at det andet er. Spændende 🙂 Lågerne skal have en update.

IMG_5223

Her siddegruppen og låg fjernet. Det er tanken at der skal være en dobbeltseng, hvor enten halvdelen eller hele sengen kan løftes/vippes op, så man stadig kan komme ind til opbevaringsrummene. Pladsen mellem rummene kommer til at blive til tøj opbevaring. Lige hvordan vides ikke endnu, nok noget der er på hjul og som kan trækkes ud.

Et lille eksempel på reparationsarbejde på væggene. Disse revner bliver udbedret med plastisk træ. Den tape man kan se, kan man købe i metermål ved campingvognforhandlerne, men da de ikke har anden funktion end at gemme på samlingen, kan man lige så godt bruge maletape i samme bredde. Det hele bliver jo overmalet, så det vil ikke kunne ses, og er en noget billigere løsning.

Mit næste opslag bliver af arbejdet med slibning af vægge, og andre overflader, påføring af primer, og til sidst malearbejdet. Så ved jeg hvad mine næste fridage skal gå med 😉

Sæt i gang 😉

Grunding…. et must

Som nævnt skal alle vægge, nogle paneler, skydedøre, låger mm slibes inden det hele grundes. Jeg har brugt korn 100 og 120 slibepapir og to slags slibemaskiner.

Den store er til de store flader og den lille trekantsliber er til hjørner og kanter. Efterfølgende blev alt støvsuget grundigt, og tørret over med en ren opvredet klud. Brug rent vand, ingen sæbe!! Så skal alt tørre helt op, og så skal der grundes.

Jeg har ladet grunderen hærde i nogle dage. I dag har jeg så malet skuffefronter og låger i køkkenet. Fedt! Nu sker der noget, og det sjove kan begynde 😄

Gør dig selv den tjenenste, at bruge ordentligt malegrej. Det sikrer at resultatet bliver pænt og med en glat overflade.

Nu skal de lige tørre, inden næste lag maling. Jeg kunne måske lige nå en væg eller to inden jeg skal på job…😄

SUK SUK SUK … man kan gøre forarbejdet nok så godt, og så går det alligevel galt. Temperaturen under tørretiden af de malede overflader skal bare være tip top. Det går ikke når det bliver for koldt. Hvad gik galt? Jo… da jeg skulle fjerne tapen fra de stribede flader, som indgangsvæg og skydelåger, tog jeg samtidig noget af malingen af. ØV!! Så kan man vælge at starte forfra, slibe, grunde og måle op osv. ELLER man kan lappe skaden. Jeg orkede simpelthen ikke at slibe det hele ned og starte forfra. Det skal nok blive pænt alligevel. SÅ husk nu at tjekke temperaturen i vognen, sæt evt en varmeblæser ind.

Pyhhh det gik egentlig meget godt.

Nu sidder jeg så her, fire uger er der til vi kører sydpå med “Maggie”… a lady butterfly in transformation must have a name 😉🦋 Denne skønne vogn er gået fra 1987 til 2018 vintage sommerhusstil, og jeg glæder mig til at holde sommerferie med hende i mange år.

Vil I se det næsten færdige resultat?

Se så her da 👇🏻

I løbet af vinteren syede jeg gardiner og kapper. Der er også kommer hvide mørklægnings rullegardiner op.

Der er også kommet forhæng, hvor den varme ovnen sad. Inde bagved er der ikke gjort andet end at der er lagt gulvtæppe. Fint lille rum til sko.

Manden har lavet nogle rammer til sengene. De kan vippes op og støttebenene midtpå kan klikkes op og skubbes til side.

Der er blevet plads til en dobbelt seng i den ene ende af vognen, 160 X 200 cm springmadras og lamelbunde. I den anden ende er der en 90 X 200 cm soveplads. Vi kommer til at ligge ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Så er lamperne blevet opdateret.

…. og bordpladen har fået et lag vinyl og lister.

Gulvet har fået nyt tæppe.

Der mangler lidt småting, som nye lister i vinduerne og en lille reparation af opbevaringskassen foran på campingvognen, men ellers er vi faktisk i mål. Kunne det betale sig. Det kommer an på hvad man vil have. Vi har fået vores helt egen indretning og farver, og et halvt års jagt i den “Svenske møbelkæde”, i rodebutikken, har givet os en stor besparelse på sengene mm.

Så kom dagen hvor vi tog afsted med Maggie på trækket. Hun klarede turen til Kroatien ganske fint, og hvor var det en fornøjelse at holde ferie i denne dejlighed.

Til sidst vil jeg komme med nogle rigtig gode råd, når man skal købe en brugt campingvogn.

– Dejligt hvis vognen er nysynet, MEN dette er ingen garanti for at alt er tip top og sikkert til kørsel på vejene. Få tjekket bremser, hjul og dæk, ja alt det basale i undervognen, samt lås til trækket.

Vores Maggie var nysynet, og fremstod fin med nye dæk og det hele. Der var bare lige det aber dabei, at dækkene ikke havde den rigtige størrelse, der var slør i det ene hjul og lygterne virkede heller ikke ordentligt. Var vi kørt afsted som hun var, var det gået galt…. helt galt.

Inden et køb, er det altid fint at prøvekøre vognen. Hvis det er OK med sælger, så få tjekket vognen ved en mekaniker du har tillid til, dette inden du giver håndslag på købet. Man køber som beset, når man handler brugt. Her er et køb et køb.

Fortelte er nok mere ligetil. Dog vil mit råd være, at sælger skal sætte forteltet op. Gå syningerne igennem. Tjek at alle lynlåse virker, og kan lynes helt op. Tjek vinduerne for flænger, ligeledes tjek det nederste på teltet og syninger. Når forteltet er sat op, sikrer man sig at alle stænger er med. Jeg blev desværre snydt af sælger, og måtte ud og købe nogle reservedele. Det kan man sagtens, men det er jo rarest at få det hele med fra start. Hvis sælger ikke vil sætte teltet op, så hent opsætningsanvisning på nettet. Her kan man se hvilke stænger der skal følge med, og man kan gennemgå dette med de stænger sælger giver med.

Blivet man snydt af sælger, kan man på de fleste salgssteder (Gul&Gratis, Facebook, DBA mm) give feed back på sælger. Gør det så andre ikke bliver snydt.

Gamle vogne er ikke helt klar til at man kan sætte et nyere fortelt på. Her er det gode råd, at skinnen kan rettes lidt ud. Man kan købe noget at sprøjte i skinnen, så teltet glider lettere på, hvilket også giver mindre slid.

Ikke for at gøre reklame, men jeg har fået god hjælp, og gode råd, ved Billig Camping i Odense. Super forretning.

God fornøjelse til alle jer, der påtænker at gøre det samme som os.

Stemningsbilleder 🌞

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s